grannland.com______________

 
 


Rigas borgmästare Nil Ushakov

Ryss styr Riga i krisen

Stockholm (TT) 01.07.2009

 

På Lettlands ekonomiska kris följer nu politisk omvälvning. För första gången sedan sovjettiden leds Riga av en etnisk ryss.

 

Nil Ushakov utsågs på onsdagen till borgmästare i Lettlands huvudstad.

Officiellt heter dock Rigas nye ledare Nils Usakovs, eftersom han och andra ryssar måste stava sina namn på lettiskt vis.

 

Ushakovs socialdemokratiska och ryssdominerade parti Harmonicentern vann nyligen kommunvalet med en tredjedel av rösterna.

 

Och det ligger mer än krismissnöje bakom partiets framgång, anser den 33-årige tidigare journalisten Nil Ushakov.

 

- Lettland håller på att mogna. Det är det enda samhället i centrala och östra Europa som inte haft någon vänsterregering sedan självständigheten. Hittills har vänster varit synonymt med sovjetiskt, sade Ushakov i en intervju för TT tidigare i år.

 

Harmonicenterns mål är nu att vinna parlamentsvalet nästa år. Det har gett de krympande lettiska högerpartierna stora skälvan och de diskuterar sammanslagning.

 

Ushakov stöds i Rigas stadshus av den lettiske oligarken Ainars Slesers och dennes parti. Slesers är vice borgmästare men väntas av många bli stadens starke man.

 

Av Lettlands knappt 2,3 miljoner invånare är nära 800 000 rysktalande, av vilka hälften saknar medborgarskap och rösträtt.

 

Det innebär att Harmonicentern bars upp också av lettiska röster. Även om letterna är största folkgrupp i Riga är merparten av huvudstadsborna inte letter.