grannland.com______________

 
 
 

Politisk kupp av Valdis Zatlers

Stockholm/Riga (TT) 22.07.2010


Lettlands expresident Valdis Zatlers har lyckats med en politisk kupp. Han beslöt upplösa parlamentet innan han avgick — och nu bildar han ett eget parti som har chans att vinna ett kommande nyval.


På lördagen hålls också en folkomröstning som väntas bekräfta parlamentets upplösning. Det innebär i så fall nyval med en populistisk valrörelse, som kan hota Lettlands ekonomiska återhämtning.


På fredagen kom den första opinionsmätningen där Zatlers Reformparti (ZRP) finns med. Zatlers leder klart tillsammans med ryskdominerade och socialdemkratiska Harmonicentern, medan premiärminister Valdis Dombrovskis Enhetsallians nästan halverats.

Besvikelse


Dombrovskis kan förlora regeringsmakten och är besviken på Zatlers kuppartade aktion. Men Zatlers hävdar att han handlat för landets bästa mot korruption och oligarkvälde.


- Jag tröttnade på att bo i ett land styrt av lögner, cynism och girighet, sade Zatlers när han på fredagen i lettisk press berättade detaljer om sitt tidigare beslut.


Han hade först kallat till sig premiärminister Dombrovskis och parlamentets talman.


- Jag ställde en enda fråga: Har ni en plan för att förändra situationen i landet? Tyvärr blev svaret: Nej, vi har ingen sådan plan.


Oligarker


Då beslöt Zatlers upplösa det parlament som suttit i drygt ett halvår. Han förklarade politiskt krig mot Lettlands så kallade oligarker, tre rika affärsmän och politiker med stort inflytande och många korruptionsanklagelser.

Men Zatlers folkligt populära beslut drabbade även Dombrovskis, som sedan valet i höstas regerat i koalition med den mutåtalade oligarken Aivars Lembergs parti.


Efter 25 procents BNP-fall och smärtsam budgetslakt har Dombrovskis nu kontroll på statens underskott, och ekonomin växer. En populistisk löfteskampanj och ett nyval är inte vad han önskat sig.


Ryskt inflytande


Zatlers nya parti och Harmonicentern kan komma att bilda en historisk regering, den första i Lettland med ett ryskdominerat parti.


Det är ett skräckscenario för lettiska nationalister. Därmed hotar valrörelsen bli smutsig, med nationalistisk demagogi där den historiska tvisten om sovjetockupationen riskerar att överskugga dagens svåra sociala problem.


Befolkningen minskar drastiskt genom låga födelsetal och hög utvandring, arbetslösheten är ändå hög, pensionerna är usla för hundratusentals lettländare och utbildningen är i skriande behov av reformer.


Arne Bengtsson/TT

 

 

 

Fakta: Partier i Lettland

En opinionsundersökning presenterades på fredagen (22 juli), där 1 000 personer tillfrågats. Omkring en femtedel hade inte bestämt om de ska rösta i kommande val, och 13,5 procent skulle inte delta om valet hölls nu. Övriga sympatier fördelade sig så här på de partier som tog sig över parlamentets spärrgräns på 5 procent:

 

Zatlers Reformparti (högerliberalt) 17,5 procent
Harmonicentern (socialdemokratisk) 17,5 procent
Enhetsalliansen (högerliberal) 8,7 procent
De grönas och böndernas förbund (Lembergs parti) 8,1 procent
Allt för Lettland/Fosterland och frihet (nationalistiskt) 6,3 procent

Källa: Latvijas Fakti, Diena. (TT)

 

 

Fakta: Maktspelet i Lettland

  • Premiärminister Valdis Dombrovskis har styrt Lettland ur 25 procents BNP-fall och fått lovord i EU för sin hårda budgetsanering. Men priset är arbetslöshet och emigration för många lettländare.
  • Dombrovskis Enhetsallians (V) har regerat ihop med den mutåtalade oligarken Aivars Lembergs parti, De grönas och böndernas förbund (ZZS). Koalitionspartierna är nu stora förlorare i opinionen.
  • Vinnare är nybildade Zatlers Reformparti (ZRP), som tillsammans med socialdemokratiska Harmonicentern (SC) leder inför nyvalet i september.
  • En möjlig koalition efter nyvalet är ZRP, SC och V. Men SC domineras av rysktalande väljare och politiker, och Nationella alliansen och V:s nationalistiska falang tänker göra allt för att stoppa SC:s väg mot makten.
  • Tidigare har samarbete mellan V och SC fallit på villkoret att SC ska beteckna sovjetväldet som ockupation. SC:s ledning vädjar nu om tre års moratorium för historiska frågor, då politikerna tillsammans försöker lösa dagens akuta sociala och ekonomiska problem. (TT)