grannland.com______________

 
 
 

Lettlands oligarker vacklar

Stockholm/Riga (TT) 09.07.2011

Lettlands ekonomiska kris följs nu av politiskt krig. Den nyss bortröstade presidenten Valdis Zatlers vill ta revansch genom ett korståg mot oligarkväldet.

På lördagen meddelade Zatlers att han ska bilda ett nytt parti.

Enligt Zatlers ska Reformpartiet inte samarbeta med något så kallat oligarkparti. Men en av den ryske finansmannen Vladimir Antonovs förtrogna väntas bli förgrundsfigur i Reformpartiet.

Samtidigt som Zatlers tillkännagav sina planer på ett nytt parti beslöt en av oligarkerna att lägga ner sitt gamla. Den förr så mäktige Andris Skele betecknade Folkpartiet som "ett skal", och partiets kongress röstade på lördagen för upplösning.

Bortfall

Andris Skeles sorti ur politiken följs troligen av Ainars Slesers, en annan oligark. Därmed återstår Aivars Lembergs, Ventspils listige borgmästare, som står åtalad för korruption samtidigt som han är premiärministerkandidat.

Det nyval till parlamentet som troligen följer i september kan därför bli en tvekamp mellan oligarken Lembergs och oligarkjägaren Zatlers.

Premiärminister Valdis Dombrovskis riskerar då att hamna i kläm. Hans parti Enhetsalliansen har krusat för Zatlers och erbjudit honom partiledarposten. Men Zatlers har nu gått sin egen väg.

Manifest

Joker i leken blir ryskdominerade och socialdemokratiska Harmonicentern, som leder i opinionen. Partiet har hittills inte fått vara med i någon regering.

Zatlers nya parti är en mittenhöger-rörelse. Ett manifest i tio punkter har presenterats, som bland annat vill ha "en sund ekonomi med stark monetär disciplin".

Zatlers fyra år som president avslutades formellt i torsdags och nye presidenten Andris Berzins svor ämbetseden i fredags.

Den 23 juli ska Zatlers Reformparti hålla kongress. Enligt medieuppgifter vill Zatlers ha Martins Bondars som partiets premiärministerkandidat.

Bondars är före detta bankchef, från Krajbanka (Sparbanken) som ägs av Vladimir Antonov, lika ifrågasatt i Lettland som i Sverige. Antonov och Bondars satt tillsammans även i ledningen för Spyker Cars när Saab-affären blev aktuell.

 

Fakta: Kriget mot oligarkerna

Lettlands bortröstade president Valdis Zatlers har startat vad som kallas kriget mot oligarkerna. Han har pekat ut de tre affärsmännen och politikerna Aivars Lembergs, Andris Skele och Ainars Slesers som korrupta.

Lembergs står åtalad för korruption sedan två år, Slesers hotas av åtal och Skele har utretts gång på gång utan att rättsväsendet kommit åt honom. Alla tre har länge haft inflytande i politiken genom sina partier.

När Skeles Folkpartiet nu läggs ner, ses det som ett sätt att komma undan återbetalning av en miljon lats (13 miljoner kronor) i olagliga kampanjmedel från valet 2006.

President Zatlers föreslog den 28 maj i år att upplösa parlamentet, som han ansåg skyddade oligarkerna. Den 2 juni skulle samma parlament hålla presidentval — och röstade då bort Zatlers.

Till ny president valdes Andris Berzins, före detta chef för Unibanka, numera SEB, i Lettland. Berzins satt i parlamentet för De grönas och böndernas förbund, oligarken Lembergs parti.

Den 23 juli hålls folkomröstning om parlamentets upplösning. Då väntas ett ja och sedan nyval i september. (TT)