grannland.com______________
 
 


Premiärminister Valdis Dombrovskis.  Foto: Valsts kanceleja.
 

Dombrovskis:

Sluta splittra samhället

Av Arne Bengtsson, 05.10.2011

Lettlands premiärminister Valdis Dombrovskis uppmanar ryska vänsterpolitiker och lettiska nationalister att sluta splittra samhället.
 
Landet står utan regering, snart tre veckor efter nyvalet till parlamentet. Dombrovskis begär att alla partier ska bidra till en lösning.
 
Han uppfordrar därför vänstern och högern att sätta sig i samma regering och arbeta konstruktivt för landets utveckling.

Premiärministerns ovanligt skarpa markering kom i en intervju med Lettlands Television.
 
-I det flydda har Harmonicentern och Nationella alliansen skrämt sina väljare med varandra, dragit upp röda linjer och bidragit till att splittra samhället. All denna retorik bör läggas åt sidan, de röda linjerna bör suddas ut och partierna bör visa att de kan arbeta konstruktivt med ekonomiska och sociala frågor, förklarade Dombrovskis i TV-intervjun.

Trots motstånd, främst från Nationella alliansen, håller Valdis Dombrovskis fast vid sitt förslag på en fyrpartikoalition med hans eget parti Enhet, Zatlers Reformparti, Harmonicentern och Nationella alliansen.
 
Zatlers Reformparti vill egentligen regera med Enhet och Harmonicentern enbart, men Dombrovskis och hans parti har större förtroende för Nationella alliansen och vill ha dem i en trepartikoalition med Reformpartiet.
 
I stället för två oförenliga trepartialternativ föreslår Dombrovskis en kompromiss, där alla fyra partierna samverkar. Zatlers har accepterat den tanken. Nu möts Enhet och Reformpartiet med Harmonicentern på sitt håll och med Nationella alliansen på sitt för att utröna möjligheterna för en nationell samlingsregering.
 
Reformpartiets finansministerkandidat Vyacheslav Dombrovsky menar att det är avgörande för Lettlands utveckling att den politiska barriären mellan letter och ryssar rivs, och att Harmonicentern tas in i regeringen.
 
-Vi tror fortfarande att Enhet är vår närmaste allierade och partner och det är mycket viktigt för oss att arbeta tillsammans. Samtidigt tror vi att det är avgörande för landets fortsatta utveckling att den etniska barriären undanröjs, förklarade Vyacheslav Dombrovsky i en intervju med Lettlands Radio.
 
Dombrovsky konstaterade att Enhet före valet sade att det inte finns någon etnisk röd linje.
-Nu visar det sig att det finns det, sade Vyacheslav Dombrovsky med hänvisnig till att Enhet inte vill regera med enbart Harmonicentern och Reformpartiet.
 
Men Dombrovsky bekräftar att Zatlers Reformparti i så fall är berett att delta i en koalition med fyra partier. Det femte, De grönas och böndernas förbund, har Reformpartiet sagt nej till, på grund av oligarken Aivars Lembergs inflytande i partiet.
 
Vyacheslav Dombrovsky menar att det från lettiska politiker finns ett orimligt krav på Harmonicentern att bevisa partiets rätt att vara ett regeringsparti.
 
-Det är som skämtet att den som ska bli president i Vitryssland måste ha minst åtta års erfarenhet av presidentskapet.
 
Dombrovsky förklarar att han som ryskspråkig i Lettland är stolt över att arbeta i Zatlers Reformparti, som inbjudit Harmonicentern till en regeringskoalition.
 
-Det är människor med mycket mod att bryta mot den lettiska sidan av den etniskta barriären. Jag hoppas vi lyckas trots det enorma motståndet och pressen.
 
 
Vyacheslav Dombrovsky och Valdis Dombrovskis.  Foto: Valsts kanceleja.