grannland.com______________



Foto: Andreas Stangl 

 I sextio år hade bronssoldaten stått där mittemot Karlskyrkan. Snön hade lagt sig på hans axlar, rosorna i hans famn hade frusit och ett snöigt hav av blommor täckte gräset när tjugotalet ungdomar kom gående bortifrån Karlsavenyn. De ställde sig i en halvcirkel och började sjunga smäktande ryska folkvisor om döende soldater.
– De gav sina liv för att stoppa fascismen. De är hjältar. De dog för oss, sade Alexej Burjak, 19, en av de sjungande ungdomarna från Ivangorod i Ryssland, precis på andra sidan Narvafloden.
– Det är ett frihetsmonument, tillade Sergej Korotkov, 25, som kom från Kohtla-Järve i nordöstra Estland, några mil hitom floden.
Ett par dagar senare träffade jag Estlands president Toomas Hendrik Ilves i det gamla slottet Kadriorg som Peter den store lät bygga i Tallinn när Estland ingick i det ryska tsardömet. Jag berättade för Ilves om de unga ryssarna vid bronssoldaten.


Foto: Paavo Mardi

– Hur kan man tala om befrielse? Hur kan man leva med en lögn och föra den vidare till sina barn? undrade presidenten.

 Av alla sovjetregimens
illdåd under decennier, så var det 1940-talets barbariska deportationer som rev upp de djupaste och bittraste såren hos esterna och balterna i övrigt. Nästan alla hade familj, släktingar, vänner eller bekanta bland de deporterade. Från generation till generation förmedlades vitt nes börden om skräckens natt, om hur kvinnor och barn skildes från män, om att man aldrig mer återsågs, om den ohyggliga resan likt djur i boskapsvagnar, om hetta och syrebrist, törst och hunger, om hur döda barn slets ur mödrars armar och lämnades utmed järnvägen, om åratal av förnedring i slavarbete, armod och kyla, och om de käras okända gravplatser hundratals mil bort på Sibiriens frusna tundra. En regim som för alltid vill vända ett folk emot sig kan nog inte finna en metod mer effektiv än de sovjetiska deportationerna
från Baltikum. Efter utplåning återstår ingen opposition, men deportationerna lämnade de flesta balter kvar, fyllda av hat och bitterhet.


Foto: Andreas Stangl

För många ester symboliserade krigsmonumentet i Tallinn denna terror. Så svår är konflikten kring bronssoldaten.

 @ grannland 2007