grannland.com______________
 
 

Det lettiska nationalistpartiets symbol.
 
 
 
Nationalisterna i regeringen

Av Arne Bengtsson, 09.10.2011

Lettlands nästa regeringskoalition kommer troligen att bestå av tre lettiskdominerade partier: premiärminister Valdis Dombromskis Enhet, expresident Valdis Zatlers Reformparti och Nationella alliansen.
 
Tillsammans har de 56 av parlamentets 100 mandat.
 
Därmed ställs den ryssdominerade Harmonicentern åter utanför regeringen, trots att partiet vann nyvalet till parlamentet den 17 september med 28,4 procent av rösterna.
 
Utanför regeringen hamnar också Lettlands oligarker. För första gången på 16 år blir regeringskoalitionen utan oligarkdominerade partier. Det är en seger för expresident Valdis Zatlers, som utlyste nyvalet för att minska oligarkernas makt i politiken.
 
Förhandlingarna är i sitt slutskede inför partiledarnas möte med president Andris Berzins på måndagen. En källa i Enhets ledning bekräftar att det blir Enhet, Reformpartiet och Nationella alliansen som bildar regering.
 
-Ja, om inte nationalisterna rör till det med sina krav.
 
Nationella alliansen har svårt att acceptera Enhets och Reformpartiets skrivning om att inga invånare i dagens Lettland ska göras ansvariga för den sovjetiska ockupationen och dess följder. Men det är en viktig framgång för Nationella alliansen att bli tredje regeringsparti och kunna ställa Harmonicentern utanför koalitionen. Därför är det inte troligt att partiet "rör till det med sina krav".
 
 
                                                   Partiledaren Raivis Dzintars.
                                                                             Foto: Visu Latvijai.
 
 
Under tre veckor av regeringsförhandlingar har flera koalitionsmodeller diskuterats. Ett alternativ var en storkoalition med Enhet, Reformpartiet, Harmonicentern och Nationella alliansen. Men Nationella Alliansen kan inte acceptera att sitta i en regering med Harmonicentern, och Enhets majoritet går inte med på en koalition där Harmonicentern ersätter Nationella alliansen.
 
Nationella alliansen litar inte på Harmonicentern. Man anser att partiet är Kremls redskap och tror inte att partiledaren Nil Ushakov är uppriktig i sitt erkännande att sovjetväldet i Lettland var en ockupation.
 
-Inget som Harmonicentern gjort visar på en förändrad ideologi, det är snarare en ändrad taktik för att komma in i regeringen, sade Nationella alliansens partiledare Raivis Dzintars till nyhetsbyrån BNS.
 
Nationella alliansen bildades som valallians 2010 och som parti i juli 2011. Den består av de traditionella nationalisterna i Fosterland och frihet/LNNK och de mer radikala nationalisterna i Allt för Lettland. I nyvalet i september i år fick Nationella alliansen 14 mandat, nästan en fördubbling från valet 2010.
 
 
Frihetsmonumentets devis För fosterland och frihet har varit partinamn för de traditionella nationalisterna.
 
 
Fosterland och frihet satt i de flesta regeringar sedan 1995 och hade premiärministerposten 1997 - 1998. Även när partiet var litet i parlamentet hade det stort inflytande i regeringen, i praktiken med vetorätt i nationella frågor.
 
Allt för Lettland var först en radikal ungdomsorganisation och blev parti 2006, bland annat med krav på lettiska som enda undervisningspråk i Lettlands skolor och universitet. Numera dominerar de unga radikalerna från Allt för Lettland i Nationella alliansen, där Raivis Dzintars, 28, är partiledare.
 
Radikalerna har stått för en rad kontroversiella uttalanden mot ryssar och har präglat delar av Nationella alliansens partiprogram. Där heter det bland annat att Lettlands regering bör stödja och finansiera ryskspråkiga invånares "återvändande hem", det vill säga till Ryssland.
 
En koalition med Enhet, Reformpartiet och Nationella alliansen är på sätt och vis ett nederlag inte bara för valsegraren Harmonicentern utan också för Zatlers Reformparti. Zatlers parti gick från ingenting till 22 mandat i valet och satsade på att Lettlands regering för första gången skulle ta in ett parti som domineras av ryskspråkiga väljare och politiker.
 
 
                              Aboltina, Dombrovskis, Zatlers och Sprudzs.
 
 
Men den orutinerade Zatlers och hans ännu mer orutinerade premiärministerkandidat Edmunds Sprudzs ser ut att ha förlorat maktkampen mot den rutinerade Dombrovskis, trots att dennes Enhet krympte från 33 till 20 mandat i valet.
 
Dombrovskis prioritet har varit att hålla samman sitt oeniga parti Enhet och få bli kvar på premiärministerposten och leda en koalition som genomför hans och partiets ekonomiska politik.
 
Zatlers strävan att få in Harmonicentern i regeringen har mötts av hårda reaktioner i nationalistiska kretsar. Nationella alliansens ledare Raivis Dzintars menar att Moskva har inflytande i Zatlers Reformparti, och Enhets EU-parlamentariker Krisjanis Karins har beskrivit Zatlers som en ulv i fårakläder.
 
Enligt internetsajten pietiek.com blev motsättningarna mellan Enhets partiledare Solvita Aboltina och Reformpartiet ledare Valdis Zatlers till slut så svåra att premiärminister Valdis Dombrovskis fick gå in och ta över från Aboltina i förhandlingarna.
 
Det befarades att rivaliteten mellan Aboltina och Zatlers kunde stjälpa samtalen. Det har funnits spekulationer att Aboltina ska tilldelas posten som utrikesminister i den nya regeringen, så att hon och Zatlers inte ska konfronteras så mycket på hemmaplan. Aboltina har dock dementerat det till pietiek.com.