För 14 år sedan föddes idén om klimatdrottningen, Melika från Saharas öken, som fått nog av våldet mot vår planet. Sedan har klimatkrisen bara blivit värre. Och berättelsen om Melika har skrivits om gång på gång.

Melika tar sig an världens värsta klimatbrottslingar. Hon gör det i lag med ryske Sasja på Sibiriens tundra och med hjälp från en ny svensk statsminister.

Sommaren 2023 har Öknens hämnd publicerats. När klimatkrisen är akut. När jorden plågas av hetta, bränder, stormar, översvämningar. När FNs klimatpanel säger att utsläpp av växthusgaser måste minska brant de närmsta åren.

Bokens författare har varit utrikesjournalist i flera decennier och rapporterat för TT.

Öknens hämnd ges ut av grannland.

 Beställ boken här

Woman with veil in front of a desert.

       Två andra böcker från grannland

Bronssoldatens hämnd - Baltiska betraktelser

av Arne Bengtsson

STORPOCKET  2007


BRONSSOLDATENS HÄMND beskriver ett nytt Baltikum som bär på gamla sår. EU-medlemskap och konsumtionsboom har inte tinat upp historiens frusna relationer. Balter och ryssar söker vilset en gemensam framtid. Boken tar oss med på en färd till Europas hjärta, där Baltikums bittra erfarenheter lär att svaghet kan bli till styrka.

Boken är slutsåld men kan läsas på nätet här

Hotad frihet: Baltisk kris i skuggan av Moskva

av Arne Bengtsson

HÄFTAD  2008


Efter kriget i Georgien i augusti 2008 föll Moskvas skugga även över Baltikum. Hotad frihet granskar Lettlands, Litauens och Estlands demokratier och deras förmåga att vinna den ryska minoritetens lojalitet.
I ett historieavsnitt beskrivs naziockupationen i Baltikum och judarnas öde där.
Boken är en fortsättning på Bronssoldatens hämnd. Den går att köpa här 


                                                                      

                                                               

klimatet_en_thriller

info@grannland.com

www.grannland.com


Jorden blir allt hetare. Isar smälter, hav stiger, skogar brinner. 2023 är det varmaste år som uppmätts.

Dagens Nyheter har samlat fakta om utsläpp, temperatur och havsnivå.

Du kan också följa läget genom 

Internationella energirådet, IEA.


Öknens väktare

Melika är huvudperson i Öknens hämnd. Hon tillhör slöjans folk, öknens ögon och väktare. Omvärlden kallar dem tuareger, övergivna av Gud. Själva kallar de sig imohag, fria människor. De äger öknen. Inte som man äger mark eller pengar, utan så som man känner sitt eget hem.


                        
Tuareg är en fascinerande berättelse om Gazel Sayah, som ensam med sin kamel övervinner de mest otänkbara vedermödor på färden genom den till synes oändliga Saharaöknen. Boken kan köpas här


Tariverdiev

Sasja är en rysk medicinstudent från Narva som i Öknens hämnd gör en historisk upptäckt på Sibiriens tundra. Det för honom ut i ett globalt drama tillsammans med Melika från Saharas öken. Sasja älskar den ryske kompositören Mikael Tariverdievs musik. Sasjas favoritlåt är Ja sprosil u Jasenja från kultfilmen Ödets ironi.

Lyssna!