grannland.com______________
 
 

President Andris Berzins talar inför Lettlands nyvalda parlament.
Foto: Toms Kalnins, Latvijas Valsts prezidenta kanceleja.
 

-Människor utvandrar i protest

Ni måste återskapa folkets förtroende

Av Arne Bengtsson 17.10.2011

Lettlands president Andris Berzins höll en skarp vidräkning med partipolitikerna, när det nyvalda parlamentet samlades på måndagen.

-Folk är trötta på oförutsägbar politik, förklarade presidenten några timmar efter att Zatlers Reformparti spruckit och den tilltänkta nya regeringen såg ut att ligga i spillror.

Han uppmanade de folkvalda att upphöra med politiskt spel och i stället återupprätta folkets förtroende för parlamentet och partierna.

-Förrvirring råder i den globala ekonomin med växande tecken på ny kris, eurozonen saknar stabilitet och länder på randen till konkurs måste räddas. Ingen som fått förtroende av väljarna har rätt att tänka eller handla bara i sitt eget intresse, fastslog presidenten med indirekt hänvisning till vad som hände i Lettland i söndags.

hoppade sex nyvalda parlamentariker av Zatlers Reformparti, som fått 22 mandat i valet. Därmed miste premiärminister Valdis Dombrovskis tilltänkta koalition sin majoritet och krympte till 50 av parlamentets 100 mandat.

Koalitionen förlorade också den första viktiga omröstningen. Talmanskandidaten Valdis Zatlers blev inte vald i första omgången, då bara 46 ledamöter röstade för honom och 49 emot.

Enligt president Berzins är det uteslutet att en sådan koalition kan hålla i tre år till nästa val. Men Lettlands ekonomi kräver att landet får en fungerande regering så fort som möjligt, sade centralbankschefen på måndagen.

President Berzins påminde i sitt tal inför parlamentet om den varning politikerna fick i sommarens folkomröstning, när 94 procent röstade för att upplösa det gamla parlamentet.

 

                                                      President Berzins tror inte på koalitionens livskraft.
                                                                                 Foto: Toms Kalnins, Latvijas Valsts prezidenta kanceleja.
 

-Det var en möjlighet för väljarna att säga till politikerna: "Vi har visat solidariet och varit tysta medan våra löner och pensioner sänkts och sjukhus och skolor lagts ner. Vi försökte förstå det med tanke på Lettlands överlevnad och framtid. När ska ni politiker slutligen ge oss hopp och tro på att ni står enade med oss och att vi tillsammans utgör Lettland?"

-En del av dem som aldrig fick svar på den frågan har utvandrat från landet i tyst protest. Därför är det parlamentets plikt att arbeta för att återupprätta förtroendet för demokratiska institutioner - det valda parlamentet och de politiska partierna, den politiska grundvalen för den demokratiska staten Lettland. Folk måste känna sig trygga, och de måste uppleva att deras land behöver dem, förklarade presidenten.

I en intervju med Lettlands radio sade Berzins på måndagen att den tänkta koalitionen inte kommer att hålla i tre år, sedan sex folkvalda hoppat av Zatlers Reformparti.

-50 mandat är ingen majoritet, och att förutsäga hur de sex, eller kanske fler, kommer att uppträda är i praktiken omöjligt, sade presidenten.

Partierna måste därför fortsätta arbetet med att skapa en ny koalition, sade Berzins och förklarade att de så kallade röda linjerna inte är rimliga.

Det var en hänvisning till att flera partier har satt upp villkor för vilka de kan regera med. Zatlers Reformparti (16 + 6 mandat) kan inte regera med det oligarkinfluerade partiet De grönas och böndernas förbund (13 mandat), och Nationella alliansen (14 mandat) kan inte regera med Harmonicentern (31 mandat). I Enhet (20 mandat) har en del politiker hotat att partiet kan spricka om det blir koalition med Harmonicentern. 

 

Presidenten möts av demonstranter som hoppas att Harmonicentern ska få plats i regeringen.
Foto: Toms Kalnins, Latvijas Valsts prezidenta kanceleja.
 

När president Berzins anlände till parlamentet på måndagen demonstrerade anhängare till Harmonicentern utanför byggnaden. De uppmanade Berzins att se till att deras parti kommer in i den nya koalitionen. Enligt polisen deltog ett par tusen demonstranter.

Harmonicentern blev störst i valet och demonstranterna hävdade att det var på grund av etnisk diskriminering som partiet ställdes utanför den tilltänkta regeringen. Harmonicentern domineras av ryskspråkiga väljare och politiker, och partiet har aldrig suttit i någon regering.

När expresident Valdis Zatlers anlände till parlamentet på måndagen buades och visslades han ut av demonstranterna. Zatlers Reformparti hade tidigare planerat att bilda koalition med Harmonicentern, men under tryck från Dombrovskis parti Enhet ändrade sig Zatlers och gick med på att i stället regera med lettisknationalistiska Nationella alliansen.

Scenen med buropen mot Zatlers var stark kontrast till sommarens demonstrationer, då Zatlers hyllades som hjälte och Berzins buades ut. Det var när Zatlers beslutat upplösa parlamentet och därefter röstats bort som president av de folkvalda.

Zatlers efterträddes som president av Andris Berzins, som då visslades ut av folket. Vid måndagens demonstration var det Berzins som möttes av applåder.